De diverse cruisemaatschappijen bieden in 2024 weer normaal reizen aan, en er zullen een aantal prachtige nieuwe cruiseschepen Nederland dit jaar bezoeken. Zoals altijd, alles onder voorbehoud, dus kijk altijd op onderstaande websites om te controleren of het schip dat je wilt zien ook daadwerkelijk komt.


                                                   www.shipfinder.com                                                                          www.marinetraffic.comHier vindt je informatie over de aankomst en vertrektijden van cruiseschepen in Amsterdam, Rotterdam en
IJmuiden, maar ook de cruisekalender van onze zuider buren en verschillende andere cruise ports in Europa.

Door eenvoudig te klikken op de naam van een cruiseschip wordt je direct door gelinkt naar de website
waar je alle informatie vindt, over het betreffende schip, denk hierbij aan de faciliteiten aan boord, informatie over bijv.  de hutten en restaurants, en de geplande cruisereizen en bestemmingen. 
 
Wij doen onze uiterste best de cruisekalender zo compleet mogelijk te houden, en deze zal dan ook met regelmaat aangepast worden.

Naast de cruisekalender, bekijken we de nieuwe cruiseschepen in aanbouw, de grootste cruiseschepen ter wereld, en nog veel meer, neem dus even de tijd, en verdiep je in de wereld van cruisen. 

Ook in 2024 geen cruiseschepen van AIDA naar Amsterdam. Vanwege het per januari 2019 invoeren van toeristenbelasting voor passagiers op cruiseschepen die Amsterdam bezoeken besloten een aantal cruisemaatschappijen, om Amsterdam niet meer, of minder vaak aan te doen, maar als alternatief Rotterdam of IJmuiden te kiezen.


In Amsterdam blijft het aantal cruise calls ongeveer gelijk aan 2019, ( 2020 / 2021 zijn verloren jaren ),maar met de bouw van de grote nieuwe sluis bij IJmuiden, welke ondertussen klaar is, zou het aantal cruiseschepen dat Amsterdam bezoekt, in de nabije toekomst  flink moeten groeien. Dat was in elk geval de bedoeling, maar met het nu heffen van toeristenbelasting, en het eventueel verhuizen van de Passenger Terminal Amsterdam, naar buiten het centrum van Amsterdam, zou die groei ook nog wel eens tegen kunnen vallen.
 
Voor IJmuiden moeten we nog even wachten op het aantal te verwachten cruisecalls in 2024, maar zoals het nu lijkt zal het aantal verdubbelen ten opzichte van vorig jaar naar ongeveer 40.

Rotterdam  verwachte in 2019 ongeveer 72 cruisecalls, maar kreeg er uiteindelijk  ruim 100 vanwege de ingevoerde toeristenbelasting in Amsterdam en deed het dus net als in 2018 prima. Ook 2024 ziet er weer goed uit, maar hoeveel cruiseschepen er daadwerkelijk zullen komen moeten we afwachten. AIDA cruises weer een vaste gast, maar ook P & O Cruises en Fred. Olsen Cruises zullen de stad enige keren bezoeken.


In Rotterdam kunnen ook de aller grootste cruiseschepen aanmeren, en dat levert de stad regelmatig bijzondere bezoeken op. Op 24-05-2016 kwam het toen nog gloed nieuwe, grootste cruiseschip ter wereld,  Harmony of the Seas  ( lengte 362 meter ) naar Rotterdam.

Op 25-10-2017 bezocht  cruiseschip  Independence of the Seas ( lengte 339 meter ) Rotterdam voor de eerste keer. In 2018 deed  zij de stad weer
twee maal aan.


AIDAluna IJmuiden
Let op : de tijden zijn bij benadering opgegeven door de scheepsagenten, en kunnen bijvoorbeeld door de weersomstandigheden afwijken. Ook komt het een enkele keer voor dat een cruiseschip met oorspronkelijke bestemming Amsterdam tijdens storm of hevige windstoten uiteindelijk vanwege de veiligheid, de sluis bij IJmuiden liever niet zal passeren. Alternatieven zijn dan meestal IJmuiden en Rotterdam, maar ook een enkele keer Antwerpen. Zo was bijvoorbeeld de AIDAluna in april 2012 een eerste onverwachte gast van de toen, nieuwe Felison Cruise Terminal in IJmuiden, terwijl deze officieel nog geopend moest worden in  mei 2012. Bekijk daarom eigenlijk altijd, voor dat je ergens heen gaat om een cruiseschip te bekijken, een van de website"s met realtimescheepsbewegingen om teleurstelling te voorkomen.

Op de pagina spotters plaatsen, wat tips over waar de cruiseschepen mooi te bekijken zijn, en in het foto album wat cruiseschepen die Nederland recentelijk aandeden.

Ook de pagina " alles over cruisen " is het bekijken waard, hier vindt je echt van alles wat maar met cruisen te maken heeft.

Speciaal voor mobiele telefoons.

Foto' s 2019 staan hier
De top 10 grootste cruiseschepen ter wereld zie je hier
De nieuwe cruiseschepen in 2020 staan hier
Ook foto's van cruiseschepen die Nederland bezochten in 201820172016  en 2015  zijn te bekijken.

En voor realtime scheepsbewegingen bekijk je één van de onderstaande website's

30-05-2017   Velsen - Zuid
Costa Mediterranea                                                                                                   Mailen kan naar info@cruisekalender.eu