Spotten en fotograferen bij de Passenger Terminal Amsterdam is heel goed te doen. Aan de Oostelijke Handelskade, of vanaf het balkon van de PTA
( indien geopend ) zijn de cruiseschepen goed te bekijken. Oversteken via de Jan Schaeferbrug naar de Javakade is ook een mooie optie, hier vandaan maak je de mooiste plaatjes van de schepen aangemeerd.

Bij mooi weer is het zeer de moeite waard om Buitenhuizen te bezoeken, de pontverbinding tussen Spaarndam / Buitenhuizen en Assendelft. Aan beide oevers bevinden zich cafetaria"s met in de zomermaanden een terras buiten. Cruiseschepen komen hier ongeveer een uur tot anderhalf uur na vertrek uit Amsterdam voorbij. Vanaf deze locatie is het prachtig foto"s maken of gewoon genieten in de zon terwijl er een cruiseschip passeert. 
Bij erg mooi en warm weer is de zuidkant wel druk met zonaanbidders, die verkoeling zoeken langs de waterkant.

Zo zakken we langzaam aan, vanaf Amsterdam, richting de pieren in IJmuiden en Wijk aan Zee, maar eerst komen we de Wijde Blik,
Velsen-Zuid en de sluis in IJmuiden nog tegen. De wijde blik is een plek waar je heel mooie foto"s kunt maken, er is geen industrie.


Voor de sluizen bij IJmuiden kom je eerst nog langs Velsen-Zuid, een prachtig oud en historisch dorp, met een park aan het Noordzeekanaal, alleen de industrie aan de overzijde maakt deze locatie iets minder.


Ook bij de sluizen in IJmuiden is het goed spotten en foto"s maken. Vanaf de sluisdeuren, maar ook vanaf de kade
zijn de schepen goed te bekijken. Ook vanaf de sluiseilanden zijn de schepen goed te zien , maar op dit moment is het helaas wat chaotisch allemaal i.v.m de bouw van de nieuwe grote zeesluis, maar ook dat is bijzonder interessant om eens te bekijken.


Ook de Noordpier ( Wijk aan Zee ) en de Zuidpier ( IJmuiden ) zijn goed geschikt om mooie foto"s te kunnen maken, en bij de Felison Cruise Terminal in IJmuiden zijn genoeg locaties te vinden om de schepen goed te bekijken.